Keramiek, duurzaam en gezond
Al onze facings en al onze kronen worden gemaakt van keramiek (gemodificeerd veldspaatporselein), een natuurlijke stof die bijzonder goed door het lichaam wordt verdragen en heel veel lijkt op het natuurlijke glazuur van de tand. Beide materialen zijn uiterst slijtvast en er is geen verschil in uitzetting bij warmte en koude, zodat dat geen invloed op elkaar heeft. Doordat er geen metaal zit in keramiek kent men ook niet het probleem van metaaloxiden in de mond en van hinderlijke elektrische spanningen, dat je wel aantreft tussen bijvoorbeeld een gouden kroon en een er naastgelegen amalgaamvulling. Metaalvrije restauraties, dat is iets waar men steeds meer naar streeft.
1. Wat is een facing?
Een facing is oorspronkelijk een dun plaatje keramiek dat op een tand of kies wordt geplakt met de bedoeling de tand of kies een fraaier uiterlijk te geven. Soms wordt het keramische plaatje op een onbeslepen element geplakt, maar meestal moet vanwege de vorm het element een beetje worden beslepen. Soms alleen de voorkant maar vaak ook iets van de bovenkant en de zijkanten. Bij de patiënt hieronder is aan alle zijden wat weggeslepen.
Composit Facing
2. Moet bij een facing veel van de tand worden afgeslepen?
Afhankelijk van de situatie moet er veel of weinig van de tand worden afgeslepen. Gemiddeld wordt er van de te behandelen tand 0,8 millimeter van de voorzijde en de zijkanten weggeslepen en 1,5 millimeter van de snijkant. Van de tanden die u hieronder ziet is niets weggeslepen en zijn de facings op de onbeslepen tanden geplakt.
Facing en verwijdering aanslag, verkleuring en oud vuil.
3. Risico’s van en nadelen aan een facing?
Doordat een facing niet de gehele tand of kies omvat zit het niet vaster aan het element dan de lijm waarmee deze is vastgeplakt aan het element, sterk is. Bij een goede bevestiging betekent dit dat men er voor jaren plezier aan heeft tenzij er extra belasting plaatsvindt door bijvoorbeeld knarsetanden. Knarsetanders pikken we er in het algemeen snel uit vanwege de slijtfacetten op andere elementen, maar helaas niet altijd; deze laatste groep loopt het risico dat de facing loslaat of afknapt. Ook het doorbijten van naaigaren etc. brengt de nodige risico’s met zich mee, doordat op een klein vlak enorme krachten worden losgelaten.
4. Wat is een kroon?
Een kroon is in feite niets anders een facing waarbij de voor- en bovenkant is beslepen maar ook de zijkanten en de achterkant. Aan de buitenkant ziet men geen verschil tussen een facing en een kroon. Onderstaand voorbeeld laat dat zien. Rechts ziet men een nieuwe kroon en links een facing. Overigens, de blauwe rand onder het tandvlees die u bij de oude (porselein op metaal) kroon op de foto ziet zult u bij volledige keramische kronen niet weer terugzien. Ook later niet.
Porselein Facing
5. Hoe lang gaat een kroon of facing mee?
In de litteratuur wordt standaard een periode van 10 jaar aangehouden dat een kroon of facing mee moet gaan. In onze praktijk hebben we de ervaring dat kronen en facings veel langer mee gaan, vaak wel meer dan 30 jaar. Aangezien tandarts Tawana al meer dan 15 jaar veel ervaring heeft met keramische restauraties kan de duurzaamheid hiervan vrij nauwkeurig worden gemeten. Hieronder ziet u een casus waarbij de 4 frontkronen al meer dan 10 jaar in de mond aanwezig zijn zonder dat er gebreken of verkleuringen te constateren zijn.
Porselein Facing, Diasteem
6. Welke procedure wordt bij het maken van kronen en facings toegepast?
In onze praktijk wordt zowel bij een facing als een kroon een beetje van de tand of kies afgeslepen; bij een kroon een ietsje meer dan bij een facing.
Van de afgeslepen tand of kies, stomp genaamd wordt een afdruk gemaakt. Vroeger werd standaard een afdruk met een afdruklepel en afdrukpasta gemaakt (het zogenaamde happen).
Tegenwoordig wordt steeds vaker een digitale afdruk gemaakt. We gebruiken in onze praktijk de Cerec scanner van Sirona om deze afdruk te maken.
Dezelfde dag nog zetten we de kronen of facings vast in de mond.