Tandartspraktijk Tawana

Het gewone kunstgebit

Zo’n drie miljoen Nederlanders dragen een “normaal kunstgebit”. Er bestaat daarnaast ook nog de zogenaamde overkappingsprothese. Deze wordt elders op deze site besproken.

Om een kunstgebit te kunnen vervaardigen, maakt de tandarts eerst een afdruk van uw kaak, zodat hij een goed uitgangsbeeld heeft van uw gebit en zich daarnaar kan richten bij het vervaardigen van het kunstgebit. Tevens wordt de kleur en de stand van de tanden bekeken. Hierin kunnen eventueel kleine wijzigingen worden aangebracht, als u met bepaalde aspecten van uw eigen gebit niet tevreden was.

Daarna moeten alle overgebleven tanden en kiezen getrokken worden. Meestal gebeurt dit niet in één keer, maar worden eerst de kiezen en daarna de tanden getrokken. Meestal zit er tussen het trekken van de kiezen en de tanden enkele weken zodat in de tussentijd het tandvlees goed de kans krijgt om te genezen.

Als u antistollingsmedicatie (“bloedverdunners”) gebruikt, of een lekkende hartklepkunsthartklep of een andere prothese (zoals een heupprothese) in het lichaam heeft, is het bijzonder belangrijk om de tandarts ruim vóór het trekken van de tanden en kiezen hiervan op de hoogte te stellen!!

Het normale verloop van het kunstgebit

Klikgebit

Tegenwoordig wordt na het trekken van tanden en kiezen het kunstgebit direct geplaatst. Het dient op dat moment namelijk tevens als een soort wondverband.

Ondanks de pijn die u de eerste dag kunt hebben (een kunstgebit zit zelden direct prettig), mag u het gebit toch niet uit de mond halen. De wonden zouden dan direct weer open kunnen gaan en weer kunnen gaan bloeden. Ook kan na het uithalen het tandvlees gaan zwellen waardoor uw gebit helemaal niet meer past. Ook spoelen wordt de eerste dag afgeraden daar dan de stolsels die zijn ontstaan en de wonden dicht houden, zouden kunnen wegspoelen en het bloeden weer kan beginnen. Dat uw speeksel de eerste uren na het trekken rood kan zien, is normaal. Dat komt doordat het nog een beetje bloedt na het trekken. Tegen de pijn kunt u een paracetamol nemen volgens voorschrift, dat u zonder recept bij de apotheek kunt kopen. Gebruik niet zomaar een andere pijnstiller dan paracetamol, omdat sommige pijnstillers het bloeden juist kunnen verergeren! Overleg met de tandarts (of dienstdoend tandarts als het weekend of avond is).

Als het bloeden of de pijn niet over gaat, waarschuw dan de tandarts.

Na de eerste dag mag u het gebit weer uitdoen. U hebt overlegd met de tandarts of u dat zelf doet, of dat hij u helpt. Het zal de eerste keer een moeilijk moment zijn, daar er nogal wat veranderd is in uw mond! U kunt na het uitdoen uw mond voorzichtig spoelen met lauwwarm zout water, of een speciaal mondspoelmiddel.

Ook met eten zult u moeten wennen. Breidt het eten langzaam uit van zacht voedsel naar vaster voedsel, zoals u voorheen gewend was.

Bij het praten is ook het één en ander veranderd. Sommige klanken zult u opnieuw moeten leren uitspreken en u zult slissen in het begin. Veel oefenen baart kunst.

Om ook uw kaken te laten wennen aan de nieuwe situatie in uw mond, is het beter uw gebit gedurende de eerste week ’s nachts in de mond te houden. Later mag u het gebit ’s nachts uit doen en het bewaren in een glas water met reinigingsmiddel.

Ook uw kunstgebit moet u goed schoonhouden. Niet alleen omdat het er dan het mooiste uit blijft zien, maar ook om tandplak en voedselresten te verwijderen. Deze resten en plak kunnen namelijk tandvleesontstekingen veroorzaken. Om het gebit te reinigen, kunt u speciale kunstgebitsborstels kopen bij de drogist. Het reinigen zelf kunt u het beste doen met zeep. Niet met tandpasta, daar deze teveel kunnen schuren. Ook andere schuurmiddelen, chloor of heet water zijn uit den boze!!

Naast het kunstgebit moet u ook uw tandvlees en gehemelte schoon houden met een gewone tandenborstel en gewone tandpasta. Hier kunnen immers ook voedselresten zitten, die later tandvleesproblemen kunnen veroorzaken.

Het komt zeker in het begin vaak voor, dat uw gebit niet meteen prettig zit en later gaat klemmen of pijn gaat doen. Dit is volkomen normaal en u kunt hier gerust mee naar de tandarts gaan, die graag uw gebit weer aanpast. U kunt hiervoor altijd een afspraak met hem maken. Als u meer afspraken nodig heeft, omdat u klachten blijft houden, is dit ook geen enkel probleem.

Dat het kunstgebit telkens aangepast moet worden, heeft onder andere te maken met het genezingsproces. De kaken raken minder gezwollen, waardoor het gebit minder goed kan gaan passen. Dat is dus heel normaal. Gaat u in ieder geval niet experimenteren met kleefpasta’s en dergelijke.

Ook na verloop van jaren zullen uw kaken langzaam slinken en zal het gebit minder goed gaan passen. Gaat u dan naar de tandarts. Deze kan het gebit weer aanpassen. Soms veranderen de kaken in de loop van de tijd zodanig dat het hele gebit vervangen moet worden.

Om dit soort problemen in de gaten te houden, is het raadzaam elke twee jaar naar de tandarts te gaan om het gebit te laten controleren.